
INTERPRETATIONS 
FITA CONSTITUTION AND RULES 

 

August 28, 2005   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

Book 2, Art. 7.3.1 
 
A question has been raised concerning supports and taping of various joints, especially 
referring to wrist, elbow and shoulder areas. 
 
Response from the C&R Committee, after consultation with the Medical 
Committee and the Technical Committee: 
The taping of human joints, i.e. fingers, wrists, elbows, shoulders, knees etc. is legal 
within the rules of FITA. Although no rule supports this question, in the same regard no 
rule disallows it. Furthermore, the taping of joints has been a long time practice for many 
decades and therefore falls under a widely accepted and allowable framework of 
acceptable equipment. Within the last 50 plus years, no judge to our knowledge has 
proposed that taping is not legal. Therefore, we have to assume that under these 
circumstances, it is legal. 
However, it is to be stipulated that no such taping may contain a firm, "stiff" brace that 
would in any way help support the bow arm or drawing fingers in regard to any 
assistance in drawing and releasing the bowstring. 
 
C&R Committee, 28 August 2005 
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Book 3, Art. 8.3.1 
 
A question has been raised concerning supports and taping of various joints, especially 
referring to wrist, elbow and shoulder areas. 
 
Response from the C&R Committee, after consultation with the Medical 
Committee and the Technical Committee: 
The taping of human joints, i.e. fingers, wrists, elbows, shoulders, knees etc. is legal 
within the rules of FITA. Although no rule supports this question, in the same regard no 
rule disallows it. Furthermore, the taping of joints has been a long time practice for many 
decades and therefore falls under a widely accepted and allowable framework of 
acceptable equipment. Within the last 50 plus years, no judge to our knowledge has 
proposed that taping is not legal. Therefore, we have to assume that under these 
circumstances, it is legal. 
However, it is to be stipulated that no such taping may contain a firm, "stiff" brace that 
would in any way help support the bow arm or drawing fingers in regard to any 
assistance in drawing and releasing the bowstring. 
 
C&R Committee, 28 August 2005 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


