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May 13, 2009   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

Book 2, Articles 7.3.1.5.2  & 7.3.1.5.3 
 
A question was raised by a Council Member as to which of the sight pins listed below are 
legal under FITA rules: 
 
 
Length tunnel 1 cm, Pin 2 cm, total length 2.5 cm   
 
 
Length tunnel 1 cm, Pin 2 cm, total length 2 cm                      
 
 
Length Tunnel 2 cm, Length Pin 2 cm, total length 3,5 cm. 
 
 
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee. 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation 
of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or Congress decisions. 
 
 
Response from the Technical Committee: 
 
Regarding the overall length of the sight, the fiber optic sight pin is considered to be a 
separate unit which may be a max of 2cm in a straight line. The housing supporting the 
fiber optic pin may be a max of 2 cm in length. The housing and fiber optic sight pin are 
measured independently. 
Therefore – all the variations illustrated above will be legal, as the fibre optic sight pin is 
not exceeding 2cm. 
The fiber optic pin can be longer than 2 cm but must bend/curve after the 2 cm straight 
section. 
 
FITA Technical Committee, 12 May 2009 
Approved by the FITA C&R Committee, 13 May 2009 



INTERPRETATIONS 
FITA CONSTITUTION AND RULES 

 

May 13, 2009   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

Book 3, Articles 8.3.1.5.2  & 8.3.1.5.3 
 
A question was raised by a Council Member as to which of the sight pins listed below are 
legal under FITA rules: 
 
 
Length tunnel 1 cm, Pin 2 cm, total length 2.5 cm   
 
 
Length tunnel 1 cm, Pin 2 cm, total length 2 cm                      
 
 
Length Tunnel 2 cm, Length Pin 2 cm, total length 3,5 cm. 
 
 
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee. 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation 
of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or Congress decisions. 
 
 
Response from the Technical Committee: 
 
Regarding the overall length of the sight, the fiber optic sight pin is considered to be a 
separate unit which may be a max of 2cm in a straight line. The housing supporting the 
fiber optic pin may be a max of 2 cm in length. The housing and fiber optic sight pin are 
measured independently. 
Therefore – all the variations illustrated above will be legal, as the fibre optic sight pin is 
not exceeding 2cm. 
The fiber optic pin can be longer than 2 cm but must bend/curve after the 2 cm straight 
section. 
 
FITA Technical Committee, 12 May 2009 
Approved by the FITA C&R Committee, 13 May 2009 
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Book 4, Articles 9.3.5.1.2  & 9.3.5.1.3 
 
A question was raised by a Council Member as to which of the sight pins listed below are 
legal under FITA rules: 
 
 
Length tunnel 1 cm, Pin 2 cm, total length 2.5 cm   
 
 
Length tunnel 1 cm, Pin 2 cm, total length 2 cm                      
 
 
Length Tunnel 2 cm, Length Pin 2 cm, total length 3,5 cm. 
 
 
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee. 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation 
of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or Congress decisions. 
 
 
Response from the Technical Committee: 
 
Regarding the overall length of the sight, the fiber optic sight pin is considered to be a 
separate unit which may be a max of 2cm in a straight line. The housing supporting the 
fiber optic pin may be a max of 2 cm in length. The housing and fiber optic sight pin are 
measured independently. 
Therefore – all the variations illustrated above will be legal, as the fibre optic sight pin is 
not exceeding 2cm. 
The fiber optic pin can be longer than 2 cm but must bend/curve after the 2 cm straight 
section. 
 
FITA Technical Committee, 12 May 2009 
Approved by the FITA C&R Committee, 13 May 2009 


