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Book 2, Article 7.3 
 

A question was raised by a FITA Member Association on the legality of the use of a foot-
lift:  
 

     
 
The device is used by an athlete to stabilize the athlete’s stance, by standing on it. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
 
The Technical Committee was requested to determine the legality of a piece of material 
that an athlete could stand on while on the shooting line. The Technical Committee first 
had to examine what the device was not. A portion of rule 7.3.2.10.1 states that foot 
markers may not protrude more than 1 cm from the ground.  However, foot markers by 
definition are left on the shooting line as “foot placement markers”. The height restriction 
on foot markers of 1 cm is a safety issue so not to cause a walking hazard for any 
participant or venue staff.  If the device in question is moved or removed from the 
shooting line if another athlete feels it is in the way, the athlete using the device can 
simply move it for each individual shooting session/end of arrows.  Therefore, the object 
clearly cannot be viewed as a foot marker, but rather a foot elevation device to assist the 
athlete in adapting a stable stance. Such a device may be used to compensate for physical 
disabilities or otherwise. The Technical Committee members all agree that it is basically 
a piece of technical equipment. 
 
It is the opinion of the Technical Committee that a “foot lift” (device to raise the front or 
back of the foot, attached or independent of the shoe) is legal under the FITA competition 
rules in all divisions, with the following restrictions. 1) As long as the device does not 
represent any obstruction to other athletes on the shooting line, a piece of material may be 
used for an athlete to stand on while on the shooting line. 2) If another athlete on that 
target feels the foot lift is in the way, then the material must be moved to a neutral area or 
removed from the shooting line for each shooting rotation. 3) The device must not 
constitute a platform, which would span or bridge the shooting line, anchor the foot to a 
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platform, and/or anchor the platform to the ground. 4) May not be more than 2 cm in any 
direction past the footprint of the shoe. 
 
Independent pieces of material to raise the front or back of the foot are legal for one or 
both feet. 
 

FITA Technical Committee, 27 October 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 6 November 2008 
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Book 3, Article 8.3 
 

A question was raised by a FITA Member Association on the legality of the use of a foot-
lift:  
 

     
 
The device is used by an athlete to stabilize the athlete’s stance, by standing on it. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
 
The Technical Committee was requested to determine the legality of a piece of material 
that an athlete could stand on while on the shooting line. The Technical Committee first 
had to examine what the device was not. A portion of rule 8.3.2.10.1 states that foot 
markers may not protrude more than 1 cm from the ground.  However, foot markers by 
definition are left on the shooting line as “foot placement markers”. The height restriction 
on foot markers of 1 cm is a safety issue so not to cause a walking hazard for any 
participant or venue staff.  If the device in question is moved or removed from the 
shooting line if another athlete feels it is in the way, the athlete using the device can 
simply move it for each individual shooting session/end of arrows.  Therefore, the object 
clearly cannot be viewed as a foot marker, but rather a foot elevation device to assist the 
athlete in adapting a stable stance. Such a device may be used to compensate for physical 
disabilities or otherwise. The Technical Committee members all agree that it is basically 
a piece of technical equipment. 
 
It is the opinion of the Technical Committee that a “foot lift” (device to raise the front or 
back of the foot, attached or independent of the shoe) is legal under the FITA competition 
rules in all divisions, with the following restrictions. 1) As long as the device does not 
represent any obstruction to other athletes on the shooting line, a piece of material may be 
used for an athlete to stand on while on the shooting line. 2) If another athlete on that 
target feels the foot lift is in the way, then the material must be moved to a neutral area or 
removed from the shooting line for each shooting rotation. 3) The device must not 
constitute a platform, which would span or bridge the shooting line, anchor the foot to a 
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platform, and/or anchor the platform to the ground. 4) May not be more than 2 cm in any 
direction past the footprint of the shoe. 
 
Independent pieces of material to raise the front or back of the foot are legal for one or 
both feet. 
 

FITA Technical Committee, 27 October 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 6 November 2008 
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Book 4, Article 9.3 
 

A question was raised by a FITA Member Association on the legality of the use of a foot-
lift:  
 

     
 
The device is used by an athlete to stabilize the athlete’s stance, by standing on it. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
 
The Technical Committee was requested to determine the legality of a piece of material 
that an athlete could stand on while on the shooting line. The Technical Committee first 
had to examine what the device was not. A portion of rule 9.3.10.1.1 states that foot 
markers may not protrude more than 1 cm from the ground.  However, foot markers by 
definition are left on the shooting line as “foot placement markers”. The height restriction 
on foot markers of 1 cm is a safety issue so not to cause a walking hazard for any 
participant or venue staff.  If the device in question is moved or removed from the 
shooting line if another athlete feels it is in the way, the athlete using the device can 
simply move it for each individual shooting session/end of arrows.  Therefore, the object 
clearly cannot be viewed as a foot marker, but rather a foot elevation device to assist the 
athlete in adapting a stable stance. Such a device may be used to compensate for physical 
disabilities or otherwise. The Technical Committee members all agree that it is basically 
a piece of technical equipment. 
 
It is the opinion of the Technical Committee that a “foot lift” (device to raise the front or 
back of the foot, attached or independent of the shoe) is legal under the FITA competition 
rules in all divisions, with the following restrictions. 1) As long as the device does not 
represent any obstruction to other athletes on the shooting line, a piece of material may be 
used for an athlete to stand on while on the shooting line. 2) If another athlete on that 
target feels the foot lift is in the way, then the material must be moved to a neutral area or 
removed from the shooting line for each shooting rotation. 3) The device must not 
constitute a platform, which would span or bridge the shooting line, anchor the foot to a 
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platform, and/or anchor the platform to the ground. 4) May not be more than 2 cm in any 
direction past the footprint of the shoe. 
 
Independent pieces of material to raise the front or back of the foot are legal for one or 
both feet. 
 

FITA Technical Committee, 27 October 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 6 November 2008 
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Book 5, Article 11.6.7 
 

A question was raised by a FITA Member Association on the legality of the use of a foot-
lift:  
 

     
 
The device is used by an athlete to stabilize the athlete’s stance, by standing on it. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
 
The Technical Committee was requested to determine the legality of a piece of material 
that an athlete could stand on while on the shooting line. The Technical Committee first 
had to examine what the device was not. A portion of rule 7.3.2.10.1 states that foot 
markers may not protrude more than 1 cm from the ground.  However, foot markers by 
definition are left on the shooting line as “foot placement markers”. The height restriction 
on foot markers of 1 cm is a safety issue so not to cause a walking hazard for any 
participant or venue staff.  If the device in question is moved or removed from the 
shooting line if another athlete feels it is in the way, the athlete using the device can 
simply move it for each individual shooting session/end of arrows.  Therefore, the object 
clearly cannot be viewed as a foot marker, but rather a foot elevation device to assist the 
athlete in adapting a stable stance. Such a device may be used to compensate for physical 
disabilities or otherwise. The Technical Committee members all agree that it is basically 
a piece of technical equipment. 
 
It is the opinion of the Technical Committee that a “foot lift” (device to raise the front or 
back of the foot, attached or independent of the shoe) is legal under the FITA competition 
rules in all divisions, with the following restrictions. 1) As long as the device does not 
represent any obstruction to other athletes on the shooting line, a piece of material may be 
used for an athlete to stand on while on the shooting line. 2) If another athlete on that 
target feels the foot lift is in the way, then the material must be moved to a neutral area or 
removed from the shooting line for each shooting rotation. 3) The device must not 
constitute a platform, which would span or bridge the shooting line, anchor the foot to a 
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platform, and/or anchor the platform to the ground. 4) May not be more than 2 cm in any 
direction past the footprint of the shoe. 
 
Independent pieces of material to raise the front or back of the foot are legal for one or 
both feet. 
 

FITA Technical Committee, 27 October 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 6 November 2008 
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Book 5, Article 11.10.3 
 

A question was raised by a FITA Member Association on the legality of the use of a foot-
lift:  
 

     
 
The device is used by an athlete to stabilize the athlete’s stance, by standing on it. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
 
The Technical Committee was requested to determine the legality of a piece of material 
that an athlete could stand on while on the shooting line. The Technical Committee first 
had to examine what the device was not. A portion of rule 7.3.2.10.1 states that foot 
markers may not protrude more than 1 cm from the ground.  However, foot markers by 
definition are left on the shooting line as “foot placement markers”. The height restriction 
on foot markers of 1 cm is a safety issue so not to cause a walking hazard for any 
participant or venue staff.  If the device in question is moved or removed from the 
shooting line if another athlete feels it is in the way, the athlete using the device can 
simply move it for each individual shooting session/end of arrows.  Therefore, the object 
clearly cannot be viewed as a foot marker, but rather a foot elevation device to assist the 
athlete in adapting a stable stance. Such a device may be used to compensate for physical 
disabilities or otherwise. The Technical Committee members all agree that it is basically 
a piece of technical equipment. 
 
It is the opinion of the Technical Committee that a “foot lift” (device to raise the front or 
back of the foot, attached or independent of the shoe) is legal under the FITA competition 
rules in all divisions, with the following restrictions. 1) As long as the device does not 
represent any obstruction to other athletes on the shooting line, a piece of material may be 
used for an athlete to stand on while on the shooting line. 2) If another athlete on that 
target feels the foot lift is in the way, then the material must be moved to a neutral area or 
removed from the shooting line for each shooting rotation. 3) The device must not 
constitute a platform, which would span or bridge the shooting line, anchor the foot to a 
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platform, and/or anchor the platform to the ground. 4) May not be more than 2 cm in any 
direction past the footprint of the shoe. 
 
Independent pieces of material to raise the front or back of the foot are legal for one or 
both feet. 
 

FITA Technical Committee, 27 October 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 6 November 2008 


