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January 13, 2008   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

Book 4, Article 9.3.2.3 
 

A question was raised by a FITA Council Member as to whether or not string dampeners 
are permitted to be used on longbows. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
Use of String Dampeners in the Long Bow Division: 
 
It is the majority opinion of the Technical Committee that string dampeners are not legal 
in the Longbow Division. In one aspect or another, string dampeners contravene rules, 
Book 4, 9.3.2.3 and Book 5, 11.10.3.4.2 and 11.10.3.4.2.1 within the various disciplines 
where the Longbow division is allowed. It is clear that no attachments are allow on the 
bowstring in the Longbow Division other than two nocking points and string serving that 
may not end within the athletes vision. 
 
 
 

FITA Technical Committee, 2 June 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 12 June 2008 



INTERPRETATIONS 
FITA CONSTITUTION AND RULES 

 

June 12, 2008   INTERPRETATIONS OF RULES 
 

Book 5, Article 11.10.3.4.2 & 11.10.2.4.2.1 
 

A question was raised by a FITA Council Member as to whether or not string dampeners 
are permitted to be used on longbows. 
 
The Constitution & Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee, and has determined that the following 
Interpretation of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or 
Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
Use of String Dampeners in the Long Bow Division: 
 
It is the majority opinion of the Technical Committee that string dampeners are not legal 
in the Longbow Division. In one aspect or another, string dampeners contravene rules, 
Book 4, 9.3.2.3 and Book 5, 11.10.3.4.2 and 11.10.3.4.2.1 within the various disciplines 
where the Longbow division is allowed. It is clear that no attachments are allow on the 
bowstring in the Longbow Division other than two nocking points and string serving that 
may not end within the athletes vision. 
 
 
 

FITA Technical Committee, 2 June 2008 
Approved by the FITA C&R Committee, 12 June 2008 


