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Book 1, article 3.22.1.2 
The Norwegian Archery Federation has requested an interpretation on the definition of a 
sport shoe. 

 

The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee but that the input of the Athletes Committee should 
be obtained. 
 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation 
of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or Congress decisions 
and is supported by the comments of the Athletes Committee. 

 

 

Response from the Technical Committee: 
Sport Shoes/Athletic Shoes - Dictionary definition: 
An athletic shoe is a generic name for a shoe designed for sporting activities. They were 
originally sporting apparel, but are today worn much more widely as casual footwear. It 
can also go by the name sport shoe, running shoe, gym shoe, tennis shoes, sneakers 
(American English) or trainers (British English). 
 
The Technical Committee feels this definition provides an adequate guideline allowing 
for any suitable footwear for the purpose, but not necessarily limited to this definition. 
The definition would exclude open toed or open healed footwear such as sandals, “flip 
flops”, etc. If the shoe fully covers the toes and heal to or past the height of the feet arch, 
we feel they should be considered legal. 
 
Additional comments - Any footwear used by an athlete who determines the selected 
footwear is best suited to facilitate their comfort and provide maximum performance is 
acceptable with the few restrictions noted. This interpretation takes into account the 
comfort and personal preference of the athlete regardless of the sporting activity. These 
can be running shoes, walking shoes, hiking boots, work boots or any suitable footwear 
as determined by the athlete under the guidelines noted.  
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