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Book 2, 3 and 4, articles 7.3.1.7, 7.3.3.7, 8.3.1.7, 8.3.2.7, 9.3.7.1, 
9.3.11 
Archery Australia Inc. has requested an interpretation on whether the tracer nocks 
(electrically/electronically lighted arrow nocks) are allowed. 

 

The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within terms of 
reference of the Technical Committee. 
 
The Constitution and Rules Committee has determined that the following interpretation 
of the Technical Committee is not contrary to the existing rules or Congress decisions. 
 

 

Response from the Technical Committee: 
It is the judgment of the Technical Committee that the use of any device which is 
an integral part of the athlete’s equipment used in the process of shooting an 
arrow, which is electric or electronic, is not legal in any division. The spirit of the 
rule concerning the athlete’s shooting equipment disallows the use of electric or 
electronic devices. References can be found under such equipment items as 
arrow rests, sights, draw check devices and release aids. Since the arrow 
(including any arrow component) is an integral part of the bow and arrow system 
as used in the physical shooting process, we believe it falls under this same 
category of illegal equipment.  
 
Additionally, the distraction element of having an arrow nock brightly shinning in 
the target and the likelihood of it being a major distraction to other athlete’s on 
the line, also disallows it for competitive events.  
 
Electronic devices that are outside the physical process of shooting an arrow 
may be exempt. For example, a stopwatch used for verification of shooting time, 
an electronic spotting scope, personal watch, etc., none of which are required for 
the physical act of shooting arrows.   
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