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Book 3, Article 11.1.6.1  
 
A question was raised by the World Archery Secretary General on whether a stabiliser 
placed on the upper back of the riser in the manner shown in the attached pictures is 
legal.  
 
The Constitution and Rules Committee finds the question presented to be within the 
terms of reference of the Technical Committee. The Constitution and Rules Committee 
has determined that the following Interpretation of the Technical Committee is not 
contrary to the existing rules or Congress decisions. 
 
Response from the Technical Committee: 
 
It is the unanimous opinion of the Technical Committee that the stabiliser and attachment 
system shown in the attached photos is legal for the recurve division. Although the 
system is fitted to the upper inside section of the riser, the stabiliser is not within the 
athlete's vision and projects outside the centre line of the bow. In this location, it cannot 
be used as a string guide or any additional aid in aiming. Additionally, there is no rule 
precluding the use of a stabiliser in this location. The upper V-bar bracket was 
determined to be no more of an advantage in string alignment than the bow’s stabiliser 
hole. It was also felt that due to the attachment location not within the sight window of 
the bow, it would require the athlete to look up to see string alignment then look back to 
the sight for sighting and aiming. The Technical Committee considered this to be less 
efficient than using the inside of the sight window (which creates a straight line) or to line 
up the string next to the sight aperture. The only item that was discussed as any possible 
aid in refining the string alignment picture is the particular bolt chosen as the stabiliser 
attachment bolt, due to the slot in that particular style of bolt. The fact that the system is 
outside the sight window does not make it a particularly good choice as a string 
alignment guide in their opinion. As a recommendation, the athlete may wish to change 
the bolt to a more conventional attachment bolt to help eliminate any possible 
controversy.   
 
 
World Archery Technical Committee, 23 April 2012 
Approved by the World Archery C&R Committee, 23 April 2012 
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