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Book 4, Article 9.3.11 and Book 5, Article 11.10.3.6 

 

 
The Swedish Archery Association has requested an interpretation on whether it is legal to 
use your finger for estimating distances during unmarked distance rounds in Field and 
3D rounds.  See picture. 
 
 
 
 
 
 
 
The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Field Committee after consultation with the Judges 
and Athletes Committees. 
 
C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  
 

Response from the Field Committee: 
 
The Field Committee unanimously finds that to allow the use of part of the hand (finger, 
thumb, etc.) does not contravene Book 4, Articles 9.3.11 or 11.10.3.6.2 and Book 5, 
11.10.3.6.2 or 11.10.3.6.3 as they refer to the use of equipment. 
 
If the use of fingers, thumbs or other parts of the hand for distance estimation was 
prohibited, the athletes would have to police this rule themselves as it would be 
impossible for the judges to deal with it.  Rules should not be interpreted in a manner 
which is not enforceable by judges. 
  
 
 
World Archery Field Committee, 13 October 2011 
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