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Book 3, Chapter 13, Article 13.4 
The Barbados Archery Association has requested an interpretation as to the timing of  
shooting when an athlete has fewer arrows than are required for an end of either three or 
six arrows. 
 
The interpretation is requested with regards to the following facts: 
 
Two athletes at a tournament had a problem with fletchings and, consequently, only had 
four and five arrows, respectively, by the end of the first round of qualifying.  
 
At mid-point of the qualifying rounds the Judges and DoS decided that these two athletes 
should only be allowed forty seconds per arrow for the number of arrows they had 
available and that they must then vacate the line, i.e. they were not allowed to stay on the 
line for the full four minutes of an end. Both archers were allowed to make up arrows 
after the end of regular shooting.  
 
Both athletes were leaving the line well within the four minutes, even when they had a 
full complement of six arrows at the start of competition. 
 
Was this decision proper, what should be the procedure in such a situation? 
 
The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Judges Committee.  
 
C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  
 

Response from the Judges Committee: 
 
Here we find that a procedure was invented that is not foreseen in the rules.  If athletes 
have  equipment failure during an end (like with fletches) the athlete will stop shooting 
and call for a judge.  In that end, the full time will be given.   The Judge will 
acknowledge the problem and tell the athlete to fix the problem.  The athlete will be able 
to make up the arrows not shot during that end (as soon as practically possible) – and if it 
takes some time – also number of unshot ends, though maximum equivalent to 15 
minutes (normal shooting procedure).  An athlete which has fewer than the required 
number of arrows then being shot (and where there is not equipment failure) will 
nevertheless be given the full time allowed to shoot the number of arrows he has as if he 
had a sufficient number of arrows. 
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