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INTERPRETATIONS 

WORLD ARCHERY CONSTITUTION AND RULES 

 

Book 4, Chapter 22, Article 22.4.1 as supplemented by Interpretations  
dated 21 January 2022 and 30 May 2022 
 

The Technical Committee and the Field and 3D Archery Committee have requested to issue a 

clarification as to what risers are permitted in the Traditional Division.    
 

The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be within the 

terms of reference of the Technical Committee with consultation with the Field and 3D Archery 

Committee. 

 

C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules or 

Congress decisions.  

 

 

The following is the decision of the Technical Committee after consultation with the Field 

and 3D Archery Committee:  

 

The Technical Committee and Field & 3D Committee are aware that the Traditional Bow division 

rules are causing confusion as to which risers conform to the rules and are legal. 

 

Book 4, Chapter 22, Article 22.4.1 contains this statement, “The riser is of laminated construction 

and includes wooden laminates or made of one piece of wood.” This clearly means that if the riser 

is not made of wood, then it must contain some wood laminated into it during the manufacturing 

process. 

 

Questions were raised as to what is the definition of wooden laminates. Therefore, the Technical 

and Field & 3D Committees issued a clarification approved by C&R which was released on 21 

January 2022.  

 

Article 22.4.1 mentions wooden laminates, plural meaning more than one.  

 

In the clarification this statement was written, “If the riser includes wood laminates, the riser must 

contain at least two wood laminates within the original construction of the riser.” However, it is 

now realised that insisting on two wood laminates within the construction of the riser is not in the 

best interest of the Traditional Bow division. This statement could unintentionally limit the number 

of risers that would be legal. As an example, it would be possible to have two almost identical 

risers, one containing a piece of plywood and the other a single piece of wood and both laminated 

with other materials. Since plywood is a laminated wood, it would be legal, however the almost 

identical riser containing a single piece of wood would not be legal. This is not logical and a 

scenario that the committees wish to avoid.  
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The committees wish to retract the statement referring to the requirement for two wood 

laminates to be in the riser. 

 

For the avoidance of any doubt: 

If the riser is not made entirely from wood, then it must contain a minimum of one wood laminate 

that runs the entire length of the riser. For the wood laminate to be considered as running through 

the entire length of the riser, the wood laminate must begin and end where the limbs are mounted. 

The wood laminate may be broken by the shaping and cutting out of the grip. The wood laminate 

must be an integral part of the original construction of the riser and cannot be a cosmetic addition. 
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