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Book 4, Article 22  
 
The Spanish Judge Committee has requested an interpretation as to whether (i) a 
longbow may be used in the Instinctive or Barebow divisions, (ii) an instinctive bow may 
be used in the Barebow division, (iii) a barebow may be used in the Rrecurve division 
and (iv) bows permitted in the Longbow division, Instinctive Bow division, Barebow 
division, or Recurve division may compete in the Compound division?   
 
The Constitution and Rules Committee (“C&R”) finds the question presented to be 
within the terms of reference of the Technical Committee after consultation with the 
Field Archery Committee. 
 
C&R has determined that the following interpretation is not contrary to the existing rules 
or Congress decisions.  
	
  
Response from the Technical Committee: 
 

1) A longbow may be used in the Instinctive Bow division as well as in the Barebow 
Division. There are no restrictions in these classes that would disallow such 
equipment. 

2) An instinctive bow may be used in the Barebow division.  
3) A longbow or instinctive bow or barebow may be used in the Recurve division. 
4) None of the bows permitted in the Longbow division, Instinctive Bow division, Barebow 

division, or Recurve division may be used in the Compound division. Within all of these 
divisions, there is a consistency of how each bow is used and shot other than with respect 
to compound bows. None of these bows are mechanically aided and all are released with 
fingers other than compound bows. The compound bow, as described in Book 4, Article 
22.2.1, is a completely different type of bow than the other bows listed and is not used in 
a consistent way to the non-mechanical bows noted here.   

 
 
World Archery Technical Committee, 22 January 2013 
Approved by the World Archery C&R Committee, 22 January 2013 
 


